Om produsenten
Karnage er Stéphane Planche, sommelier og eier av den legendariske vinsjappa/baren i Arbois, Les Jardins de St-Vincent,– med seg på dekk har han Charles Dagand tidligere Domaine de LÓctavin.
Sammen kjøper denne forrykende duoen druer fra forskjellige produsenter i Jura og omegn som negocianter, og de lager vinene på Charles vingård nord for Arbois.
Resultatet er rene og levende viner – de er litt ville i nikkersen og alle med uendelig karakter.
Karakteristikk
Rubinrød, ufiltrert. Aroma av skogsbær, urter, fiol. Juicy og leskende frukt med et fint bitt, høy syre, balansert utgang. Prøv til oster som manchego, gauda og parmesan. Vilt, storfekjøtt, lam, grillede grønnsaker.
Server 14-16 C.
Jordmonn
Carignan-druene til denne vinen ble hentet fra Domaine du Mazel nær den sjarmerende landsbyen Valvigniéres i Ardéche-regionen. Jordmonnet er leire med innslag av kalkstein.
Område
Bortgjemt mellom grønne åskammer og en times kjøretur rett øst fra Burgunds Côte d'Or, ligger den minste franske vinregionen: Jura – kjent for eventyrlige viner, comté-ost, og huset til Louis Pasteur.
Vinmarkene i Jura som ligger i høydedragene har et terroir som ligner på Burgund, med kalkstein fra juratiden (200-145 millioner år siden). Deler av Jura har også et særegent jordsmonn fra trias-perioden (enda lenger tilbake i tid enn juratiden, 250-200 millioner år siden), og trias-leire kan gi spennende vin med hint av røyk og mineraler.
Produksjonsmetode
Håndplukket Carignan, halvparten presses direkte i hele klaser. Resterende halvpart avstilkes og legges i den pressede juicen. Denne teknikken kalles ´trampette´ og er en form for karbonmaserasjon, da de hele druene ikke får oksygen og spontangjærer innenfra.
Ren vin, ingenting legges til. Usvovlet.
Tappet på flaske 30. Aug 2022.