Produsent
Sous Le Vegetal
Om produsenten
På den vakre øya Samos i Eegerhavet lager franskmannen Patrick Bojou og grekeren Jason Ligas mineralsk og uttrykksfull vin fra vinmarker i vulkanfjellene, 800 meter over havet.
"Man kan ikke temme druene på Samos, man må jobbe med dem", sier Jason, som også har vinmarker nord i Hellas.
Prosjektet ble opprettet som en fasinasjon over øyas lokale druesorter, og resultatet er friske viner med med hint av salt og røyk – det vulkanske basalt dominerte jordsmonnet har helt klart en tilstedeværelse i glasset.
Vinrankene ligger i landsbyen Pagondas, ved foten av Karvounis-fjellet, ikke langt fra Heraion på Samos. Jordsmonnet her er rikt på skifer, kvarts, aske og kalksten. Kombinert med sol og frisk havbris skaper dette et spennende grunnlag for druene. Tradisjonelle metoder som spontangjæring, lagring på 500 liters brukte trefat, amfora, ståltank. Ufiltrert, usvovlet og uten noe tilsatt.
Karakteristikk
Rubinrød, ufiltrert. Aroma av røde bær, kirsebær, sjø og røyk. Fersk delikat frukt med hint av salinitet. Spenstig syre, lav finkornet tannin.
Prøv til lammeskank, kjøttboller, stekt aubergine, grillet mat eller emmentaler og edamer ost. Server 12-15 C.
Jordmonn
Jordsmonnet her er rikt på skifer, kvarts, aske og kalksten.
Område
Den greske øya Samos ligger 1 time i båt fra Tyrkia. Vinmarkene til Sous le Vegetal ligger nære Pagondas, en liten landsby med ca 400 innbyggere, ved foten av Mount Karvounis,
Muscat druen har en fremtredende posisjon på Samos, og utgjør ca. 95% av druebeplantningen.
Jordsmonnet på Samos er generelt kalkrikt med lav fruktbarhet og med god drenering. Kombinert med sol og frisk havbris skaper dette et spennende grunnlag for druene.
De fleste av vinmarkene er plantet på lagdelte terrasser (pezoules).
I antikken var Samos en rik og mektig bystat, spesielt kjent for vinproduksjon. Øya huser også Heraion, tempelet til gudinnen Hera. Heraion er inkludert som et UNESCOs verdensarvsted.
Produksjonsmetode
Håndplukkede Avgoustiatis druer fra en parcell ved vulkanfjellet Karvounis. Druene har maserasjon i 40 dager og lagres deretter 50% i gamle Stockinger fat og 50% sementegg.
Druen Avgoustiatis tar navnet fra det greske ordet for august måned, da druen høstes da. Druen finnes primært på de Ioniske øyer men også på Samos.
Druetyper
Avgoustiatis 100%