card image
Alexandre Bain

Etter eksamen fra Beaune Lycée Viticole hvor Alexandre Bain studerte ønologi, startet han i 2007 med vinproduksjon i Tracy-sur-Loire, Pouilly-Fumé. Domenet omfatter 11 ha med Sauvignon Blanc-planter. Alt dyrkes etter biodynamiske prinsipper og vinifiseringen er naturlig uten bruk av gjær, enzymer eller lignende. Alexandre høster vanligvis druer to uker senere enn kollegene i regionen. Dette gjør at vinene har høyere modning og i kombinasjon med spontangjæring gir det en type Sauvignon Blanc som ikke har de kjente grønne aromaene, men heller går mot mer gule frukter som kvede, hylleblomst, pære og modne epler. Utbyttet er lavt, og syre så vel som fruktkonsentrasjon er høy. Vinene har alltid det klassiske flintpreget som preger området.

card image
Anders Frederik Steen

I den vakre landsbyen Valvignères i Ardèche, i en vid, åpen dal hvor fuglene kvitrer høyt, bor Anders Frederik Steen og Anne Bruun Blauert med deres barn. Reisen til Anders startet som kokk og sommelier i Danmarks energiske restauranter, og i 2013 startet han å lage vin sammen med den legendariske Jura-vinmakeren Jean-Marc Brignot, og senere med sin kone Anne. De mange druevariantene som dyrkes på vingården trives med en perfekt blanding av leire og kalkstein, og vinmarkene er fulle av liv, etter å ha blitt pleiet økologisk i flere tiår. I tillegg til sine egne vinmarker, høster de to også druer med Ousrics i Valvignères og lenger unna hos familien Bannwarth i Obermorschwihr, Alsace. «Vi gjør vårt ytterste for å ikke gå i sirkler», sier Anders, som forsøker å ikke å følge regler eller konvensjoner og dermed tenke nytt hvert år. Med denne fremoverrettede tankegangen skaper paret ny og unik vin. De smaker på druene når de høster og begynner å forestille seg hva slags vin de kan lage.

card image
Aqua Vitae Sydfyn

Fra frukt til ferdig flaske. Aqua Vitae Sydfyn ble grunnlagt i 2005 som det første destilleriet i Danmark med produksjon av eau-de-vie-type fruktbrennevin som spesialitet. Lene True og Karsten Kjer Michaelsen har sine stødige hender på hele prosessen, og resultatet er et fruktbrennevin som passer godt litt nedkjølt på lunsjbordet eller til kaffe og dessert. Lene og Karsten anser fruktbrennevinet som noe mer enn «bare» brennevin, og like mye som en matkompanjong. Av den grunn er de veldig glade for at deres «Pomó» vant Salling & Jyllands Postens Matpris 2014 og at «Filippa» seilet av sted med 1. premie på Økologisk Landsforenings matkonkurranse i 2009. Produksjonsmetoden er som følger; -Frukten knuses og kaldgjæres i 2 måneder. Langsom gjæring bidrar til å bevare aromaen. -All masse går til destillasjon. Skall, fruktkjøtt og kjerner. Pot-style destillasjon fra Müller Brennerei apparat, noe som gir ca. 35 % høyere fruktaroma sammenlignet med andre apparater. - Kunsten er å bytte bøtter til rett tid og hoveddelen sorteres bort slik at hjertet av destillasjonen brukes videre. Halen kuttes rundt 70% -Hjertet av destillasjonen er i ro i ca. 6 uker slik at molekylene kan samle seg - Vannet som brukes til fortynning er dansk og ganske hardt. De filtrerer kalk og mineraler og vanner produktet ned til 40%. Dette skjer over 2-3 uker Frys og filtrer ved -3 til -5 grader Fra frukt til flaske tar prosessen ca 8 måneder.

card image
Axel Prufer

Axel Prüfer, opprinnelig fra Tyskland, reiste til Frankrike som ung mann for å etablere seg som vinmaker. Han bor i Languedoc nord for Bezieres, litt over en time fra Montpellier. Vinmarkene er isolert i en skog som beskytter mot potensielle kjemikalier fra naboer. Vinifiseringen er naturlig med stor vekt på karbonmaserasjon og druematerialet er typisk sørfransk av kjente og mindre kjente varianter som Cinsault, Syrah, Carignan, Aramon og Muscat. Tankene er av stål eller glassfiber og resultatet er ren druefrukt på flaske, gjerne med moderat alkohol – avhengig av årgang. Alle viner anbefales å drikkes rundt 14 grader. Langvarig lagring bør ikke overstige 16 grader. Aromaer av snille firbente skapninger kan oppleves rett etter tapping og transport. Flasker kan stå i 6-12 måneder før de konsumeres for den beste opplevelsen.

card image
Bod. Cueva

Bodega Cueva ligger i sentrum av La Portera i Utiel-Requena, ca. 70 km vest for Valencia. Huset har produsert vin de siste 200 år. De siste 20 år av dem er det Mariano som har hatt ansvaret. Alt foregår manuelt med gamle metoder og teknikker. Druene er typisk lokale druer som Bobal og Tardana, men Macabeo, Moscatel og Syrah blir også brukt. Alt dyrkes økologisk, plantene er opp mot 100 år gamle og gjæringen er naturligvis spontan uten tilsetninger. Vinplantene er "en vaso", den spanske betegnelsen for bush vines. De soler seg fra 750/800 moh.

card image
Bodegas Entremontes

Bodegas Entremontes ligger i hjertet av La Mancha sør for Getafe og Madrid. Vinmarkene ruver majestetisk 700 meter over havet, og i den kjølige kveldstemperaturen hviler druene. Selskapet ble stiftet som et kooperativ i 1954 og omfattet på den tiden 59 vingårder. Totalt dekker de over 4500 ha. Kapasiteten er på rundt 38 millioner liter i året og vinplantene er i gjennomsnitt ca. 35 år gamle. Produksjonslinjen er banebrytende og siden 2015 er 15 prosent overført til økologisk landbruk. Det er inspirerende å se at aktører i denne skalaen ser fremover med en klar visjon om å være en del av et balanserende og bærekraftig samfunn.

card image
Boucarut

Château de Boucarut drives av Saskia Leal Keijzer og Maurice Goetschy og dekker 15 hektar med vinmarker rundt Lirac i Rhône-dalen. Historisk sett dateres bygningene tilbake til 1758 og den lokale presten ryktes å ha bodd der på den tiden. Saskia som er nederlandsk med spansk far, og Maurice som er fra Alsace, møttes i Luxemburg under juss studier. Deres besteforeldre på begge sider var vinhandlere. I 2019 tok det unge paret over Boucarut fra Saskias foreldre, og gikk da straks over til økologisk dyrking. All produksjon er naturlig og oppfyller kravene til den anerkjente organisasjonen Vin methode Nature.

card image
Celler Jan Vidal

Celler Jan Vidal har laget vin og dyrket druer i Penedès som ligger mellom Barcelona og Tarragona siden 1970. Xavier som i dag driver huset er 3. generasjon med en stødig hånd på roret – fokus er fortsatt på klare, økologiske og ærlige viner. Huset omfatter i dag 55 ha og vinstokkene er fra 60 til 25 år gamle.

card image
Charles Frey

Familien Frey flyttet tidlig på 1800-tallet fra Sveits til Dambach-la-Ville like nord for Selestat i Alsace. I dag er det fjerde generasjon som jobber på domenet. Husets 14 hektar ligger rundt grand cru-vingården Frankstein. Fra 1997 har arbeidet i vinmarkene vært biodynamisk. Etter 2019-årgangen har huset startet med en ytterligere naturlig tilnærming til vinene, dette har så langt resultert i en Riesling, Pinot Noir, Gewurztraminer og Sylvaner med lavt svovelinnhold og de er utrolig stabile.

card image
Christian Tschida

Christian Tschida er fjerde generasjon i familien som lager vin. I 2007 overtok han etter faren og huset består i dag av ca. 14 ha. med planter dyrket biodynamisk Domenet ligger i Burgenland øst for Neusiedler See, helt øst i Østerrike. Christians viner er utrolig elegante og komplekse. Nøkkelen til suksess her ligger i ekstremt høyt detaljarbeid i vingården, en skånsom pressing av druene, etterfulgt av modning på store brukte fat.

card image
Costador Terroirs Med.

Joan Franquet og madammen bor i Conca de Barberá hvor de lager vin fra ca. 14 hektar. Vinmarkene dyrkes biodynamisk og vinstokkene er mellom 60-113 år gamle. Med unntak av en liten tomt ved kysten ligger alle vinmarkene mellom 400-800 meter over havet. Dette gir grunnlag for en lang vekstsesong og høsten starter normalt i september. Druene sorteres tre ganger slik at bare de beste går videre til gjæringen. Spontangjæring og maserasjon på mellom en til 14 uker avhengig av type. Lagring på Tinajas (spansk amfora). Vinene tappes uten filtrering eller SO2.

card image
Didier Chaffardon

Didier Chaffardon er magikeren i robåten lastet med vinfat nedover elven. Hans reise startet i Savoie og Jura før han ble bergtatt av Loiredalen – det var noe med den pittoreske landsbyen Anjou, landskapet og menneskene der, de var ikke helt ulike han selv – frie og egenrådige. På 4 hektar i Coteaux de l'Aubance har Didier plantet Chenin Blanc, Cabernet Franc og Grolleau, det meste er gamle vinstokker. Druer plukket av herdede never, spontanfermentert, forsiktig presset, helt uten tilsetninger og snarveier. Ekte håndverk. Til tross for at Loire har mange naturvinsprodusenter, har Didier klart å utvikle sin egen stil, med en nerve og juicyness som sjarmerer selv det gråeste stenfjes.   Coteaux de l'Aubance området ble dannet som et resultat av erosjon av Loire og dens sideelv Aubance, dette skapte et stort antall små bakker med hovedsakelig grunn skiferjord. Vinmarken til Didier ligger i et sol eksponert og godt ventilert høydedrag.

card image
Dom Fauvettes

Alexandre Jouveaux begynte å dyrke druer i 1999 og i dag bor han sammen med konen Maryse Chatelin i Uchizy nord for Macon, hvor de produserer vin under navnet Domaine de la Fauvette. Totalproduksjonen er forsvinnende liten, ca. 6000 flasker årlig. Stilen er naturlig og ingen ting er lagt til. Vinene til huset krever ofte noen år på flaske for å åpne seg og vise potensialet. Ryktene sier at da Anne Claude Leflaive levde var hun så fan av den sagnomsuste Alexandre Jouveaux at hun ofte besøkte ham for å få muligheten til å smake på vinene. Den røde tråden er økologiske druer, spontangjæring, lang modning på store brukte fat, til vinen tappes på flaske. De kunne klassifisert vinene som Macon AOC, men siden de er imot byråkrati har alle vinene endt opp med Vin de France på etiketten.

card image
Domaine de l'Octavin

Fra barnsben av var det celloen og klassisk musikk som inspirerte Alice Bouvot, og kanskje var det også musikken som ledet henne ut i vinmarkene på jakt etter høye oktaver og den gode symfoni. Etter ønologi diploma og agronom studier, reiste hun i flere år og jobbet på vingårder i Burgund og Bordeaux før hun i 2005 startet Domine de L´Octavin med Charles Dagand. Fra 2015 har Alice styrt skipet alene. Flere vil kjenne igjen de sagnomsuste flaskene med små tussete nisser og vinen med herlig nerve og spenst – uten noe tilsatt og helt ufiltrert. Alice foretrekker enkeltvinmarks viner, da hun vil at de skal formidle sitt terroir til det fulle. Vingården er på ca. 5 ha. i Arbois i Jura, og biodynamisk Demeter klassifisert.

card image
Domaine de la Fessardiere

Domaine de la Fessardiere har dyrket økologisk vin siden 1997 på 25 hektar, primært beplantet med Melon de Bourgogne, druen brukt til Muscadet. I 2014 overtok det unge paret Emeline og Jérôme vingården og har lagt til en mer naturlig vinifisering med mindre svovelbruk. Dette gjør at vinene fremstår enda renere og presise i uttrykket.

card image
Elkjær-Amiel

Rune Elkjær er uddannet sommelier fra Danmark og arbejdede i en årerække på nogle af de bedste restauranter i landet. Restaurant Kommandanten, Saison og Fredensborg Store Kro for at nævne nogle. I 2010 flyttede han til Avignon i Rhône og begyndte at lave vin. Vinmarkerne lejer han hos naboen og total produktion afhængig af årgang mellem 10.000-15.000 flasker fordelt på Grenache, Cinsault og Carignan. Stilen er let og transparent med masse syd fransk frugt.

Cookies

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse på vår side. Ved å bruke denne siden godtar du vår personvernserklæring.

Nyhetsbrev

Registrering pågår...
Takk for registreringen!
Registrering feilet. Prøv igjen.